Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/bws_menu/bws_functions.php) is not within the allowed path(s): (/www/doc/www.ikweetenschap.nl:/disk2/doc/www.ikweetenschap.nl:/usr/share/php:/www/tmp:/tmp) in /www/doc/www.ikweetenschap.nl/www/wp-content/plugins/deeper-comments/lib/social-login/bws_menu/bws_include.php on line 133

Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/events.xml) is not within the allowed path(s): (/www/doc/www.ikweetenschap.nl:/disk2/doc/www.ikweetenschap.nl:/usr/share/php:/www/tmp:/tmp) in /www/doc/www.ikweetenschap.nl/www/wp-content/plugins/deepcore/inc/core/importer/config/setup.php on line 487
Gevaccineerd maar toch nog besmettelijk – ikweetenschap

Gevaccineerd maar toch nog besmettelijk

Het is eindelijk zo ver: de vaccinatie is op gang aan het komen en de COVID-19 besmettingen dalen. De vaccinaties zorgen ervoor dat je niet meer zo ziek kan worden van een coronabesmetting, maar het betekent niet dat je niet meer besmettelijk bent. Daarom zeggen een internist en microbioloog van het MUMC in Maastricht dat het nog heel belangrijk is om de basisregels na te leven! 

De meeste mensen krijgen twee vaccinaties voor een goede bescherming. Je bent één week (met het vaccin van Pfizer) tot twee weken (met de vaccins Moderna en AstraZeneca) na de tweede prik goed beschermd tegen ernstig ziek worden van het coronavirus. Als je toch ziek wordt na vaccinatie zal het beloop milder zijn. De vaccins zijn meer dan 90% effectief in het voorkomen van ernstige ziekte door het coronavirus. Dit betekent dat er in een groep gevaccineerde mensen 90% minder mensen ernstige coronaklachten krijgen dan in een (even grote) groep mensen die niet gevaccineerd is. Uit de onderzoeken blijkt duidelijk dat mensen die na een vaccinatie toch corona kregen, minder ernstig ziek werden.

Herbesmettingen
Internist prof. dr. Coen Stehouwer heeft inmiddels enkele patiënten in de kliniek gezien die besmet zijn ondanks dat ze gevaccineerd zijn. “Op het moment dat we constateren dat iemand zodanig ziek is ten gevolge corona waardoor ziekenhuisopname noodzakelijk is, zijn we extra op onze hoede. De belangrijkste vraag is dan of iemand een virus met een mutatie opgelopen heeft die niet onder de beschermende paraplu van de vaccinatie valt. Na onderzoek bleek dat voor de patiënten die we nu in de kliniek hebben gezien gelukkig niet het geval te zijn en konden constateren dat het ten gevolge  was van onvoldoende immuunrespons bij patiënten met nog andere aandoeningen.”

Mutaties
Medisch microbioloog prof. dr. Paul Savelkoul over de mutaties: “Elke virus uit een herbesmetting onderzoeken we in het laboratorium nauwgezet op mogelijke mutaties. Juist in de periode dat de vaccinatiegraad al op weg is maar nog niet voorbij de 70%, ligt het gevaar van voortdurend elkaar besmetten op de loer. Weliswaar word je niet meer zo ziek als je gevaccineerd bent maar je kunt nog steeds besmettingen overdragen op zowel gevaccineerde als niet-gevaccineerde personen in je directe omgeving. Zo blijft het virus doorwoekeren in de bevolking. Bij dat voortdurend doorgeven wordt het gevaar op mutaties steeds groter en dus ook de kans op mutaties die om de vaccinatie heen kunnen en daardoor nog moeilijker te bestrijden.”

Basis hygiëneregels
Beiden medici benadrukken het belang van het juist blijven hanteren van de basale hygiëneregels: regelmatig handen wassen,  mondneusmasker dragen en  anderhalve meter afstand houden. Juist in deze periode met versoepeling van maatregelen, afname van het aantal mensen dat ernstig ziek wordt van corona bestaat het reële gevaar van elkaar voortdurend blijven besmetten.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Share
0 Comments

No Comment.